Συμβουλές Κηπουρικής

Ορχιδέα Σιμπίντιουμ

Η ορχιδέα σιμπίντιουμ είναι εξωτικό φυτό με καταγωγή από τις τροπικές και υποτροπικές χώρες της Ασίας. Είναι από τα πιο δημοφιλή και διαδεδομένα είδη ορχιδέας λόγω της αρχοντικής ομορφιάς της και της ιδιαίτερης ανθεκτικότητάς της. Μάλιστα χαρακτηρίζεται και ως «βασίλισσα των ορχιδεών». Αυτή η ορχιδέα θα λέγαμε ότι «αγαπάει να ζει στη χώρα μας» διότι την ευνοεί το κλίμα και έτσι χωρίς πολλές απαιτήσεις διακοσμεί με μεγάλη επιτυχία τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς μας χώρους. Μας εντυπωσιάζει με τα πανέμορφα άνθη της τα οποία διατίθενται σε ατελείωτη ποικιλία χρωμάτων. Λευκό, κίτρινο, ροζ, πράσινο, πορτοκαλί, μπορντό είναι μόνο μερικά από αυτά. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούμε να τα απολαμβάνουμε από έναν έως και πέντε μήνες.

Συνθήκες

Η ορχιδέα σιμπίντιουμ προτιμάει μια θέση φωτεινή με λίγο απ’ ευθείας ήλιο τις πρωινές ή απογευματινές ώρες. Η ιδανική θερμοκρασία γι’ αυτήν είναι γύρω στους 10oC τη νύχτα και γύρω στους 27oC την ημέρα. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η άνθιση. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μέχρι και τους 5oC δεν της δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες όμως δε θα επιβιώσει γι’ αυτό καλύτερα να τη μεταφέρετε σε έναν εσωτερικό χώρο.

Φροντίδα

Η ορχιδέα μας διψάει όταν το χώμα της στεγνώσει από το προηγούμενο πότισμα. Τότε θα τοποθετήσουμε τη γλάστρα σε μια λεκάνη με νερό για περίπου 10 λεπτά ώστε το φυτό να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται. Ενισχύουμε την ανθοφορία με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες αποφεύγοντας να λιπαίνουμε την περίοδο που είναι ανθισμένη γιατί πέφτουν γρηγορότερα τα άνθη. Το φυτό πρέπει πάντα να βρίσκεται σε σχετικά μικρή γλάστρα διότι όταν του δώσουμε πολύ χώρο βγάζει πολλούς ψευδοβολβούς και φύλλα και λιγότερα ή καθόλου άνθη. Γι’ αυτό η μεταφύτευση γίνεται κάθε 2-3 χρόνια σε γλάστρα ένα νούμερο μεγαλύτερη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *