Συμβουλές Κηπουρικής

Phalaenopsis Φροντίδα ορχιδέας για αρχάριους

Phalaenopsis Φροντίδα ορχιδέας για αρχάριους (Εύκολος Οδηγός)
Οι ορχιδέες αποτελούν χωρίς αμφισβήτηση  τα πιο όμορφα ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου. Είναι φυτά των τροπικών χωρών και έχουν απίστευτη εξωτική και σπάνια ομορφιά. Στο φυσικό τους περιβάλλον αναπτύσσονται πάνω σε κορμούς δένδρων όπου ζουν ως επίφυτα, προσλαμβάνοντας την υγρασία που χρειάζονται από την ατμόσφαιρα.Τα φύλλα τους είναι σκουροπράσινα και σε σχήμα γλώσσας και τα άνθη τους διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως ροζ ,φούξια , λευκό, κίτρινο, μωβ αλλά και διχρωμίες σε όλους σχεδόν τους πιθανούς συνδυασμούς. Πάντως, σε αντίθεση με τη γενική φιλοσοφία ότι πρόκειται για ευαίσθητα και ευπαθή φυτά είναι πολύ ανθεκτικά και σκληρά καθότι όπως προείπαμε είναι επίφυτα δηλαδή παράσιτα.

Συνθήκες
Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία της ορχιδέας είναι 18-24 οCκατά την διάρκεια της ημέρας και 12-18οC τη νύχτα. Γενικά είναι φυτό που χρειάζεται το φως αν και ειδικά το καλοκαίρι θέλει μία προστασία από την άμεση επαφή με τις καυτές ηλιακές ακτίνες. Ένας χώρος φωτεινός με καλό αερισμό και χωρίς ρεύματα κρύου ή ζεστού αέρα θα ήταν οι ιδανικές συνθήκες για να απολαμβάνεται για χρόνια την ομορφιά αυτού του φυτού.

Φροντίδα
Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίσουμε την ορχιδέα μας είναι να βουτήξουμε την γλάστρα σε ένα κασπώ η λεκάνη με νερό του οποίου η στάθμη μόλις να καλύπτει την γλάστρα, και προσοχή να μη βρέχεται η καρδία των φύλλων της. Θα αφήσουμε την γλάστρα να ποτίζεται για περίπου 20 λεπτά και ύστερα την αφήνουμε να στραγγίξει. Όταν το φυτό μας έχει λουλούδια τότε το πότισμα γίνεται μία φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι και ανά 15 το χειμώνα, όμως όταν το φυτό έχει χάσει τα λουλούδια του ποτίζουμε ανά 10 περίπου μέρες το καλοκαίρι και ανά μήνα το χειμώνα. Έτσι το φυτό προσπαθώντας να επιβιώσει θα αναγκαστεί να ανθοφορήσει πιο σύντομα. Βασικό είναι να μην κλαδεύουμε την ορχιδέα μας παρά να την αφήνουμε να πετάξει καινούρια άνθη από όπου εκείνη θέλει.Η μεταφύτευση γίνετε περίπου κάθε 2-3 χρόνια, όταν δηλαδή θα δο΄θμε τις ρίζες της να βγαίνουν έξω από την γλάστρα. Για να μεταφυτεύσουμε μια ορχιδέα χρησιμοποιούμε υπόστρωμα για ορχιδέες το οποίο είναι φλοιός πεύκου κυρίως μαζί με ελάχιστη ή και καθόλου τύρφη η οποία εξασφαλίζει καλύτερη συγκράτηση υγρασίας. Η λίπανσή της γίνεται  με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Για να πολλαπλασιάσουμε την ορχιδέα μας μπορούμε να διαιρέσουμε το φυτό ή να χρησιμοποιήσουμε σπόρο αλλά θα χρειαστούν 4-6 χρόνια για να τις καμαρώσουμε ανθισμένες.

Συμβουλές Υγείας
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ορχιδέες είναι εξαιτίας του υπερβολικού νερού γι’ αυτό χρειάζεται  προσοχή στο τρόπο και στη συχνότητα ποτίσματος ώστε να αποφύγουμε το σάπισμα των ριζών ή από κακό αερισμό του χώρου με αποτέλεσμα το φυτό μας να προσβληθεί από μύκητες. Ότιδήποτε και αν σας απασχολεί σχετικά με τις ορχιδέες σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ειδικό γεωπόνο στέλνοντας μας μήνυμα στην ιστοσελίδα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *